Střevlík měděný je u nás velmi hojný.

Střevlík měděný (Carabus cancellatus) je ve střední Evropě všude velmi hojný. Délka 17-26 mm. Vyskytuje se zejména v květnu v lesích, na polích i v zahradách. Rychle běhá, 1 metr za 5-7 vteřin. Ve dne se ukrývá pod kameny nebo kůrou. Velmi užitečný, pronásleduje i mandelinku bramborovou, jeden střevlík měděný sežere za den až devět larev mandelinky, spotřebuje více potravy, než sám váží. Vývoj od vajíčka po brouka trvá průměrně 71 dní.
Další střevlíci jsou střevlík fialový.