UHT je jednou z metod konzervace potravin.
UHT je zkratka anglického názvu Ultra High Temperature, která je označením potravinářských výrobků s prodlouženou trvanlivostí, kterou získaly krátkodobým zahřátím na vysokou teplotu.
Metoda UHT je založena na krátkodobém zahřátí (po dobu 1-2 sekundy) na teplotu převyšující 135 °C. Hlavním cílem tohoto zahřátí je zničení endospor bakterie Clostridium botulinum, která vytváří toxin v potravinách připravovaných a skladovaných za anaerobních podmínek (při zamezení přístupu kyslíku). Nejznámější takto ošetřenou potravinou je UHT mléko, avšak používá se i při balení celé řady dalších potravin, mezi které patří například ovocné džusy, jogurty, krémy, vína apod.
Význam dalších slov: Úhlová vzdálenost, Eden, Uhlí, Kari koření, Velká africká jezera, Mobilní telefon, Onyx, Tapeta, Jantar, Teletext
Informace na yin.cz.