Tofu je jídlo vyráběné srážením sojového mléka. Zjednodušeně se dá říci, že tofu je sojový sýr či tvaroh, který se vyrábí ze sojového mléka.
Tofu pochází z Číny, kde je jeho výroba doložena ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se jeho znalost rozšířila i do Japonska. V Číně, Japonsku, Vietnamu, Koreji a Thajsku patří tofu k tradičním jídlům.
V tradičních asijských kuchyních se tofu využívá při přípravě slaných i sladkých jídel, přičemž je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. V západním světě je tofu spojováno především s vegetariánstvím a veganstvím.
Tofu lze různými způsoby ochucovat a přidávat do něj rozmanité přísady, např. zeleninu, mořské řasy či bylinky.
Tofu obsahuje nízké procento sodíku. Je zdrojem vápníku, hořčíku a železa. Z vitamínů v něm nalezneme především vitamíny skupiny B, E.
Význam dalších slov: Tempeh, Qi gong (čchi-kung), Sádrokarton, Přesýpací hodiny, Umění, Tai chi, Numismatika, Taekwondo, Tradiční čínská medicína, Dalekohled, Ájurvéda
Informace na yin.cz.