Tempeh je tradiční indonéské jídlo, sýr ze sojových bobů proroslý bílou plísní. Sojové boby jsou fermentovány v plackách do zakouřené až oříškové chutě. Tempeh může být marinován a smažen. Přidává se do polévek, špaget a hlavních chodů.
Tempeh je potravina pocházející z Indonésie, která se vyrábí ze sojových bobů a vzniká během fermentačního procesu. Obzvláště je oblíbený na ostrově Jáva, kde se využívá jako hlavní zdroj proteinů.
Stejně jako tofu je tempeh vyráběn ze sojových bobů, ale tempeh je zcela jiným produktem s odlišným nutričním složením a strukturou. V průběhu fermentace získává tempeh nejen vysoký podíl proteinů, vláknin a vitamínů, ale také intenzivnější aroma. Pro svou vysokou výživnou hodnotu je tempeh používán ve vegetariánské kuchyni.
V historii byl tempeh na ostrově Jáva označován jako "Javanéské maso".
Význam dalších slov: Sauna, Qi gong (čchi-kung), Sádrokarton, Přesýpací hodiny, Umění, Tai chi, Nářadí, Taekwondo, Tradiční čínská medicína, Dalekohled, Ájurvéda
Informace na yin.cz.